Jak správně obléknout dítě

Jak dítě obléknout?

Otázka, kterou si mámy pokládají snad každý den. Připravte se na to, že budete minimálně desetkrát kontrolovat teplotu venku a předpověď počasí na následující hodiny, než vyrazíte na vycházku. Budete ostřížím zrakem přeměřovat všechny ostatní děti, co mají na sobě, a nenápadně špiclovat kolemjedoucí kočárky, protože co když je to vaše mimčo příliš - a nebo nedejbože málo - nabalené?! My vám přineseme pár tipů, které vám každodenní oblékací boj alespoň částečně usnadní.

Oblékání miminek 

Začneme těmi nejmenšími, kteří vám nedokáží říci, zda jim je teplo nebo zima. Vaše dítko určitě nekontrolujte tím, že mu budete sahat na ručičky (či nožičky), protože takto malé děti mají končetiny kvůli zpomalenému krevnímu oběhu studené (někteří doslova ledové). Teplota se tak kontroluje zpravidla na zátylku, který má být teplý a suchý.

Miminka získávají schopnost termoregulace, kterou máme my dospělí, až kolem šestého měsíce věku. Do té doby se traduje poučka “dát o jednu vrstvu oblečení více, než máte vy sami” (do toho se počítá i fusak v kočárku, který je především v chladnějších dnech nedílnou součástí vaší výbavy).

Co se týká materiálu, pak máme jasno. Základem je kupovat oblečení ušité z bavlny (klasika), v zimě pak nejlépe poslouží merino vlna a v létě se doporučují produkty ze vzdušného mušelínu, který najdete i v naší metráži látek. Nezapomeňte, že výše zmíněné platí nejenom pro vaše malé usoplené poklady, ale i pro vás samotné.

Oblékání větších dětí

Hned v úvodu upozorníme na jeden základní (a často opomíjený) fakt - každé dítko je jinak odolné a závisí to především na tom, jak moc máte doma teplo. Pokud jste zvyklí vytápět si na 24 stupňů, tak musíte oblékat jinak, než když máte doma stupňů 18. Proto se často stane, že se na hřišti potkají děti v zimních bundách a jiní v tričku s krátkým rukávem. Doporučujeme tedy nesrovnávat a hlavně nesoudit. Vždy je ale lepší mít doma chladněji a už od mala u dětí pěstovat částečné otužování. Nesporná výhoda je v tom, že nebudou tak často nemocní (a prospěje to i vám). 

U softshellového oblečení neexistuje žádná “správná” tabulka stupňů, vše je individuální a jako základ dobře poslouží stará vojenská technika oblékání - více tenkých vrstev (vrstvení). Pak je velmi snadné vrstvy odebírat, což se vám u jednoho tlustého svetru nepovede :).

Letní softshell je tenoučký, jeho výhodou je tak skvělá skladnost. Jarní/podzimní softshell je hrubší a má bambusovou membránu. Zimní softshell je teplejší, a to díky fleecu (není jím podšitý, jak se často píše, fleece tvoří rubovou stranu softshellu). Oblečení z těchto látek unosí děti během celého roku, díky výše zmíněnému správnému vrstvení. Ta trhu najdete také extra teplý softshell - ten má z rubové strany měkoučkého beránka a je určený do té největší zimy, například na polární výpravy se psím spřežením či přechod Sibiře. 

A jak správně vrstvit? 

Jako základ nic nepokazíte bavlněným oblečením, které je správně prodyšné. U nás zakoupíte bavlněné mikiny, tepláky, čepice či tunely (do větší zimy doporučujeme čepice a tunely podšité fleecem). Během jara a podzimu stačí pod softshell obléci tričko a nožky nechat holé, v zimě přidat legíny a mikinu. Pokud je hodně velká zima - a vy doma nemáte spešl polární softshell - pak sáhněte po termoprádlu či další vrstvě v podobě punčocháčů, svetříku a mikiny či trička s dlouhým rukávem. Na zřetel je také dobré brát to, jak dlouho se chystáte být venku. Rozdíl je, když se chystáte obejít blok nebo plánovat půldenní expedici. 

Do každého ročního období jsme pro vás vybrali naše top produkty, které si zaslouží místo v šatníku vašich dětí a vám se ten maminkovský život alespoň o trochu usnadní. 

Jaro

Bundy

Kalhoty

Legíny

Léto

Bundy

Kalhoty

Trička

Podzim 

Bundy

Kalhoty

Mikiny

Zima

Bundy

Kalhoty

Kukly